Foto

Rafik Youssef: "Nu exista limite pentru a obtine succesul!"

Instructor FIBA pe zona Africa din 2004, antrenorul RAFIK YOUSSEF este prezent de cateva zile in Romania pentru un schimb de experienta cu reprezentantii baschetului romanesc. Incantat de potentialul baschetului din Romania si de programele de juniori derulate de FRB, domnul RAFIK YOUSSEF a dorit sa impartaseasca antrenorilor nostri din vasta experienta a dumnealui.  Dupa mai multe zile petrecute pe pamant romanesc, tehnicianul din “Tara Faraonilor” a acorat un interviu site-ului Federatiei Romane de Baschet pe care vi-l prezentam in randurile ce urmeaza.

Bine ati venit in Romania, domnule antrenor. Prezentati-va putin pentru cititorii nostri.
Ma numesc Rafik Youssef si sunt antrenorul principal al echipei nationale U17 a Egiptului. In aceasta perioada ne pregatim intens pentru participarea la Campionatul Mondial din Lituania din 29 iunie – 8 iulie 2012. Suntem reprezentantii Africii si gratie castigarii Cupei Africii de anul trecut am obtinut singurul loc pentru Mondiale din acest an. De asemenea, sunt membru al Comitetul Antrenorilor FIBA din Africa si in principal introduc clinicuri pentru antrenorii de baschet de pe tot continentul.

Felicitari pentru performantele realizate. Spuneti-ne mai mult despre competitia pe care ati castigat-o anul trecut in Africa.
Recunosc ca sunt foarte mandru de performanta realizata. Am castigat toate meciurile si am reusit sa marcam mai multe de o suta de puncte in fiecare joc, iar in finala am invins Tunisia la o diferenta de 50 de puncte. Scorul final a fost  117-67. Niciodata nu s-a mai intamplat asa ceva la nici o competitie majora din Africa.  Ma bucur foarte tare ca jucatorii mei au ajuns la un nivel ridicat si acest lucru ne da incredere pentru viitor.  Obiectivul nostru la Campionatul Mondial este sa fim in competitie, vrem sa aratam o imagine buna a baschetului african, de aceea am muncit din greu. Este pentru prima oara in istoria baschetului din Egipt cand un lot national se pregateste 9 luni de zile pentru o competitie majora.

Explicati-ne putin despre munca pe care o realizati ca membru al Comintetului Antrenorilor FIBA din Africa.  

Sunt membru al Comitetul Antrenorilor FIBA din Africa si sunt responsabili pentru dezvoltarea profesionala a antrenorilor din Africa.  Suntem sapte persoane in acest comitet si 20 de instructori care activeaza in toata regiunea, tinand diverse clinicuri si prelegeri pentru toti antrenorii. De asemenea, avem un program unitar care se aplica peste tot in regiune.

Ca ati adus vorba despre programe, nu stiu daca ati auzit despre “PerformBaschet”, proiectul initiat de Federatia Romana de Baschet anul trecut.
Am discutat mai devreme cu domnul Dan Berceanu, mi-a dat mai multe detalii depsre acest program si apreciez foarte mult modul dumneavoastra de lucru.  In Africa, avem un program pentru perfectionarea antrnorilor structurat pe patru nivele. Dupa fiecare modul se testeaza cunostintele prin examene oral, scrise si proba practica.

Are un impact major fenomenul baschetbalistic in randul populatiei din Africa?
Baschetul in Africa s-a dezvoltat destul de mult, avem secretari activi care incearca sa isi faca treaba cat mai bine.  Cred ca nivelul baschetului african a crescut si va progresa in continuare. Toate tarile din zona au probleme financiare si acest lucru afecteaza federatiile. Daca nu ar exista problemele acestea cred ca tarile de pe continent ar fi competitive cu cele din Europa.

Cu toate acestea, multi jucatori de baschet provin din Africa. Intorc ceva sportului care i-a ajutat atat de mult?  
Unii dintre ei fac asta, se intorc si promoveaza baschetul. Altii prefera sa ramana in Europa sau in alte parti, fara sa le pese prea mult... Pe multi nu ii intereseaza echipa nationala si asta este trist.

Daca ati face o comparatie intre jucatorii europeni si cei din Africa,  exista vreo diferenta intre calitatile sportivilor de-acolo si cei de aici?

Diferenta dintre Europa si Africa este in ceea ce priveste organizarea.  Apoi infrastructura, dar ca talent cred ca si Africa are jucatorii ei. Poate partea fizica este mai mult dezvoltata in Africa. Jucatorii de-acolo sunt foarte puternici.

Cum arata un antrenament al echipei  dumneavoastra?
Echipa pe care o conduc eu intra in cantonament in fiecare miercuri, joi si vineri.  Federatia a decis ca in aceste zile sa nu existe nici o competitie  a cluburilor la aceasta categorie de varsta.  Am facut acest lucru pentru ca in ianuarie vom participa la Turneul Telekom din Turcia. Pana atunci avem doua antrenament pe zi, totul cu o organizare foarte buna. De asemenea, competitiile pentru copii sunt foarte bine puse la punct si prin intermediul Federatiei impingem cluburile sa formeze adevarate echipe de unde selectam jucatorii pentru nationale.

Cate persoane aveti in staff?
Nu imi place sa lucrez cu un staff numeros.  Am un antrenor secund, un manager al echipei,  un doctor si un kinetoterapeut.  In timpul competitiilor avem suportul Federatiei, plecand de la statistician si pana la ofiter de presa.

Despre vizita dumneavoastra in Romania ce ne spuneti?
Ma bucur foarte tare ca m-am reintors in Romania si sper ca venirea mea aici sa fie benefica pentru Federatia Romana de Baschet.  Am vazut meciurile din Cupa Romaniei, atat la masculin, cat si la feminin,  am tinut o prelegere antrenorilor din Romania in care am aratat cum lucram. Sunt foarte mandru si bucuros ca ma aflu in aceste zile in tara dumneavoastra.   Prima data am fost aici  anul trecut la Festivalul National de Minibaschet de la Brasov.  Atunci am vazut cat de mult lucreaza Federatia pentru dezvoltarea acestui sport in tara dumneavoastra.  Am vazut atunci jucatori foarte talentati si de talie. Investind in acesti jucatori sunt sigur 100% ca Romania va avea rezultate.

Calatoriti mult?

Depinde foarte mult de numarul de clinicuri pe care trebuie sa le sustin. De exemplu, anul trecut nu am calatorit foarte mult pentru ca am lucrat alaturi de echipa nationala, dar cu un an inainte am avut si 4-5 deplasari.  

In final, ce sfat le-ati da tinerilor antrenori care vor citi interviul acesta?
Le-as spune ca sunt foarte norocosi, pentru ca la inceputul  carierei noastre, a celor mai in varsta, era foarte dificil sa fii antrenor. Nu gaseai carti, informatii etc. Acum totul este pe internet, de la dvd-uri si pana la programe de antrenament. Sfatul meu pentru ei ar fi  ca nu exista limite pentru a obtine succes si ca daca vor munci din greu il vor obtine!  Daca te perfectionezi permanent poti avea o cariera excelent. Revin: nu exista limite pentru a obtine succesul!

Si daca le-ati vinde un pont, in care oras din Egipt ar trebui sa-si planifice vacantele?
 Ar trebui sa decideti care parte este mai interesanta pentru  ei in Egipt.  Exista doua lucruri: sa te relaxezi pe plaja si atunci as spune Sharm-El-Sheikh sau Hurghada. Daca ii pasioneaza istoria Egiptului le-as recomanda Luxor si Aswan.  Orice ar alege, le-as recomanda oricum sa isi planifice doua- trei vizite. Egiptul este una dintre cele mai vizitate tari din lume si cu siguranta merita atentia aceasta.  Exista si un proverb la noi care spune metaforic cam asa: “Daca gusti din apa Nilului, cu siguranta vei reveni.”

Va multumim pentru amabilitate si va dorim mult succes la Campionatul Mondial din Lituania!


Carte de vizita:
Nume: Rafik Youssef
Data nasterii: 08.12.1960
Familie: are un fiu, Seif  si o fiica Randa, precum  si o sora mai mica, farmacista.

Doctor stomatolog, profeseaza in continuare intr-o clinica proprie, actual antrenor al nationalei U17 a Egiptului. A practicat baschetul si a evoluat ca extrema de forta, timp de 17 sezoane la nivelul primei divizi din "Tara Piramidelor". De asemena, Rafik Youssef a antrenat toate echipele natioanele ale Egiptului.

Parteneri